Jana

Nytt år innebär ofta nyårslöften för många. Media informerar oss om att det är dags att sätta nya mål – gå ner i vikt, äta mer hälsosamt, bli mer framgångsrika, träna mer etc. Det skapas nyårslöften som håller ett tag och sedan rinner ut i sanden. Är du en av dem? Har du funderat på varför de endast håller ett tag eller är svåra att fullfölja från början? Är det ens intressant att skapa nyårslöften?

Vi börjar med varför nyårslöften oftast fallerar efter ett tag, eller inte fungerar alls. Så här kan det vara:

  • Du har skapat ett nyårslöfte som inte är i samklang med den du är
  • Ditt medvetna jag vill detta, men ditt undermedvetna vill hålla dig kvar i det gamla invanda och trygga utifrån erfarenheterna i ditt liv och den prägling du fått under din uppväxt.
  • Du har inte verktygen som behövs för att nå ditt mål/göra din förändring

 

Tre orsaker till varför nyårslöften kan fallera

Om vi tittar på första alternativet – ditt nyårslöfte är inte i samklang med din inre röst, den du verkligen är. Har du gjort ditt val utifrån ”vad du borde” ha för nyårslöfte för att tillfredsställa din omgivning eller ditt ”dåliga samvete”? Du kanske har ett nyårslöfte som innebär att du ska ut och springa två gånger i veckan för att vet att det är viktigt att träna konditionen genom löpning för hälsans skull. Om du istället lyssnar på din inre röst om hur du ska träna din kondition så kanske den istället säger att du ska börja dansa eller simma. Du kanske till och med ska börja med att gå för att din kropp inte orkar mer än så i dagsläget. Ditt nyårslöfte ska kännas inspirerande och ge dig energi, men en ny vana kan kännas lite avig i början just för att du har invanda rutiner som du är bekant med och gärna stannar vid. Det obekanta går utanför och kan kännas fel. Vi är vanemänniskor som gärna stannar kvar i det bekanta, men för att utvecklas behöver vi söka oss till okända marker, skapa nya rutiner och bryta ny mark. Det kan också vara så att du inte ska prioritera träning alls till en början. Det kanske finns något helt annat som din inre röst skriker om. Lyssna inåt, känn efter vad du verkligen vill med ditt nya år.

Alternativ två – du vill förändra något, men ditt undermedvetna jobbar emot pga tidigare erfarenheter som vill hålla dig inom trygghetszonen. Din hjärna vill alltid undvika smärta och det som kan vara farligt. Tidigare händelser som skapat dig psykisk eller fysisk smärta i någon form har lagt grunden för vad du ska undvika, oavsett om händelsen var traumatisk på riktigt eller om den bara upplevdes som det. En upplevelse är en upplevelse, oavsett hur den ser ut i andras ögon. Det är den negativa upplevelsen som begränsar dig, inte den faktiska händelsen.  Som barn absorberar vi allt, vi tar in och kan inte tänka kritiskt. Vi är som mest påverkbara då och kan uppfatta t o m en till synes harmlös handling eller ett harmlöst uttalande som sårande. Det här kan sätta sig i ditt undermedvetna och följer dig under livets gång trots att du som vuxen kan, med ditt sunda förnuft, förstå att händelsen egentligen inte var skadlig för dig. Eller konstatera att den var det beroende på vad som hände eller vad som sades. Dessa undermedvetna ”sanningar” kan göra så att vi inte kommer vidare – vi skickar ut dubbla signaler. Vi fastnar i samma mönster trots våra försök till förändring, och att nå nya mål. För att belysa det jag menar ska jag berätta om en klient som hade svårt att spara pengar för egen räkning. Pengarna försvann snabbt efter att de inkommit till människor som hade det kritiskt ekonomiskt. Det fanns en övertygelse om att andra ska prioriteras före, att andra som har det svårt skulle ha hjälpen medan klienten själv inte var värd att ha några pengar över. Det här berodde på omedvetna konsekvenser av händelser som utspelade sig under uppväxten där klienten bl a aldrig fick ha det för bra. Lyckligtvis har coaching hjälpt och klienten känner inte längre så. Oavsett om det förflutna bär på traumatiska händelser eller inte så går det att skapa harmoni mellan det medvetna och det omedvetna. När medvetenhet kommer om vad som ligger bakom ett visst mönster så kan det också brytas.

Det sista alternativet – verktygen saknas – kan vara att du vill starta ett eget företag och fullfölja din dröm, men vet inte hur du ska komma igång. Du saknar kunskap och erfarenhet och vet inte i vilken ände du ska börja. Du börjar leta information om vad du bör tänka på vid uppstart, vilka papper som ska fyllas i och skickas till Skatteverket, sätta upp en budget, hur du ska redovisa utgifter och inkomster, prissättning, marknadsföring, hur man fixar hemsida etc. Det hela kan kännas överväldigande och projektet skjuts upp på obestämd tid. Då är det bra att ta lite hjälp. Låt inte rädslor sätta käppar i hjulet och låt inte arbetsbördan göra det heller. Om inspirationen finns så är det bara att ta ett steg i taget. Saker och ting löser sig vartefter.

 

Nyårslöftens vara eller icke vara

Ska vi fortsätta med nyårslöften då? Ja, de är bra om de skapar en positiv förändring och utveckling såklart. Men vi kan ju sätta mål och skapa nya vanor när som helst under året. Men att göra det i början av året är bra utifrån att ett nytt år ses som en ny start. När vi än väljer att göra förändringar i våra liv och skapa mål så ska de göras utifrån vad som kännas rätt och ger inspiration och glädje.

Jag önskar dig lycka till med ditt 2019!

×
×

Kundvagn